Делото пред Върховния съд на Либия ще се гледа на 1 май
Делото пред Върховния съд на Либия ще се гледа на 1 май / netinfo
На първи май ще се изправим пред Върховния касационен съд на Либия. Това прогнозира либийският защитник на осъдените на смърт български медицински сестри Осман Бизанти. Пред Дарик той съобщи, че жалбата срещу смъртните присъди е била депозирана във Върховния съд.

Либийският защитник на подсъдимите в Либия български медицински сестри Осман Бизанти е внесъл жалбата срещу смъртните присъди, издадени от Наказателния съд в Бенгази на 19 декември миналата година.

Бизанти обясни, че жалбата пред Върховния касационен съд е мотивирана с извършването на обиските в жилищата на подсъдимите и с цялостното протичане на съдебното дело.

Защитникът спази крайния срок за обжалване на съдебното решение пред Върховния касационен съд на Либия. Съдът ще заседава по същество по делото за епидемията от СПИН в Бенгази, като това ще бъде последната инстанция по случая.

Адвокат Бизанти, внесохте ли жалбата срещу смъртните присъди на българските медицински сестри?

Да, внесох жалбата срещу смъртните присъди на медицинските сестри и палестинския лекар във Върховния съд. Това е рутинна процедура. Нямаше никакви трудности. Всичко отне не повече от половин час.

Какво е съдържанието на жалбата?

Много ми е трудно да Ви кажа какво пише. Ще ви кажа, че текстът съдържа аргументи защо решението трябва да бъде преразгледано. Изтъкваме всички законни причини за това преразглеждане. Подчертаваме научните доказателства, които оневиняват осъдените на смърт медици.

Според Вашия колега Хари Хараламбиев жалбата срещу смъртните присъди на медицинските ни сестри в Либия възпрепятства възможността да бъде изпълнена присъдата и спомага спорът да се пренесе на по-високо ниво. Какво можем да очакваме от Върховния либийски съд?

Задавате ми въпрос, на който не би могъл да отговори никой адвокат. Никой не може да предскаже какво може да очакваме от Върховния съд. Всичко зависи от това, какво е убеждението на съдията, разбира се. Вярвам, че нашата правосъдна система е отлична. Вярвам в либийското правосъдие. Оптимистично съм настроен.

Според Вас за кога ще бъде насрочено следващото дело по обвинението на медиците за умишлено заразяване със СПИН на над 400 либийски деца?

Трудно ми е да прогнозирам, но си мисля, че това ще се случи след два – три месеца. Мисля че, на 1 май ще се изправим пред Върховния касационен съд.