/ Istock
Делегация на палестинското движение „Хамас“ е пристигнала в Кайро, предаде ДПА, като се позова на източници от летището в египетската столица. Това се случва на фона на подновените преговори за примирие и размяна на заложници с Израел.

Тричленната делегация на „Хамас“ е излетяла от катарската столица Доха, за да обсъди последното предложение за примирие и размяна на заложници срещу палестински затворници, държани в израелските затвори, съобщи източникът.

Интернет страницата на вестник „Йедиот Ахронот“ съобщи днес, че предложението предвижда освобождаването на 33 заложници в замяна на пускането от израелски затвори на няколкостотин палестинци. Те ще включват жени, включително пленени военни, стари хора, ранени и т.нар. „умствено увредени“.

Цитирайки високопоставен представител на израелското правителство, „Йедиот Ахронот“ съобщава, че продължителността на примирието ще зависи от количеството освободени заложници. Според израелската медия „Хамас“ настоява за освобождаването на 50 затворници за всеки освободен военен, държан като заложник в ивицата Газа, и на 30 затворници за всеки цивилен заложник.

Според предложението Израел ще оттегли силите си от централния път, който разделя ивицата Газа на северна и южна част. На жителите на северната част ще бъде разрешено да се завърнат по домовете си. Голяма част от над двумилионното население на Газа избяга в южната част на анклава по време на войната.

Същевременно израелският премиер Бенямин Нетаняху ще трябва да избира между постигане на споразумение за пленниците и запазване на своето правителство, отбелязва агенцията. Крайнодесният финансов министър в кабинета му Бецалел Смотрич заплаши, че ще сложи край на правителството, ако споразумението за прекратяване на огъня в настоящия му дискутиран вид бъде приложено и планираната военна операция в Рафах бъде спряна. Политическото оцеляване на Нетаняху зависи от неговите крайнодесни коалиционни партньори.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА