Давутоглу: „Ислямска държава“ и ПКК са в органична връзка
Давутоглу: „Ислямска държава“ и ПКК са в органична връзка / БГНЕС

Турция е убедена, че кървавата събота в Анкара е съвместно дело на „Ислямска държава" и кюрдските терористи. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу по време на съвместната пресконференция с българския си колега Бойко Борисов в Истанбул.

Двама души са задържани във връзка с атентата в Анкара

Той подчерта, че никой не трябва да се съмнява, че извършителите и поръчителите на атентата и свързаните с тях групировки няма да бъдат открити и предадени на правосъдието. ДНК-анализите дадоха категорични доказателства за атентаторите самоубийци, детайлното разследване на инцидента е в ход, допълни Давутоглу. Според него на първо място трябва да бъдат разкрити авторите на плана за зловещото нападение на митинга и те ще бъдат осъдени, а след това и свързаните с тях и подкрепящи организации.

Разследват се и евентуалните пробойни в гаранциите за сигурността на митинга, заради това от постовете им бяха отстранени полицейският директор в Анкара, както и началниците на секторите „Сигурност" и „Разузнаване", заяви турският премиер.

Атентатът в Анкара може да е организиран от Ислямска държава

„Всички са наясно и са свидетели на органичната връзка между ИДИЛ и ПКК. При операцията, която провеждахме в Северен Ирак, някои хора избягаха в Сирия. Имаме ясна позиция по отношение на онези, които са в терористична война с Турция и за всички, които имат пръст в тях. Както САЩ и останалите приятелски държави се бореха с Ал Кайда и всички свързани с нея организации, Турция е решена да се бори с всички свързани с ПКК терористични групировки. Така, както няма търпимост към свързаните с Ал Кайда групировки, и Турция няма да търпи свързаните с ПКК въоръжени групи.

Ние няма да допуснем въоръженият конфликт в Сирия и Ирак да се прехвърли в Турция, ясната ни позиция е представена на САЩ и Русия. В този смисъл Турция няма да бъде толерантна към организации, които са в терористична война с нас", подчерта Давутоглу.

Турция привика посланиците на САЩ и Русия

Той определи справянето с бежанската вълна като голям тест за турската държава. „От една страна имаме режима в Сирия и тероризма, който вилнее там. Затова бяхме длъжни да отворим вратите си за бягащите от ужаса на войната там. В момента Турция е държавата, която е приела най-много бежанци, ако не бяхме изпълнили човешкия си дълг, целият свят щеше да ни критикува. Но сред тези бежанци е много вероятно да влязат и хора със задни цели и единственото, с което можем да се противопоставим на това, е изключителната работа на разузнаването. Затова отдаваме голямо значение на сътрудничеството с всички съседни държави именно в областта на разузнаването", каза още премиерът на Турция.

Разгадаха шифъра на най-смъртоносния атентат в Турция

Според него обаче и това може да се окаже недостатъчно, край на цялата драма може да сложи единствено краят на кризата в Сирия и завръщането на бежанците в държавата им. „Затова ролята на Турция и България в случая е водеща, особено след отказа на петима лидери от Европейския съвет да приемат мигранти в страните си. Невъзможността на Европейския съвет да заеме ясна позиция във връзка с конфликта в Сирия е причина за задълбочаването на кризата с бежанците. Между Турция и България има много тясно сътрудничество по тези въпроси, те бяха обсъдени днес по време на срещата с премиера Борисов", акцентира Давутоглу.

Бойко Борисов потвърди, че на ниво разузнавателни и контраразузнавателни служби е налице много добро сътрудничество, има горещ телефон, може да се обменя непрекъснато и мигновено информация. Той благодари и за партньорството в борбата с контрабандата по границата на Капъ куле и Капитан Андреево.

Източник: БГНЕС