Турция привика посланиците на САЩ и Русия
Турция привика посланиците на САЩ и Русия / снимка: БГНЕС

Турция е привикала посланиците на САЩ и Русия, за да предупреди двете страни да не предоставят въоръжение и подкрепа на силите на сирийските кюрди, които в момента се сражават срещу групировката Ислямска държава в Сирия, съобщи турското външно министерство.

Американският и руският посланик бяха извикани в министерството във вторник, за да им бъдат представени турските възгледи за партията Демократичен съюз на Сирия, каза представител на министерството. Бяха изказани необходимите предупреждения, допълни той. Турция възприема Демократичния съюз на Сирия като клон на забранената в страната Кюрдска работническа партия, с която Анкара е в конфликт още от 80-те години.

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу също заяви, че Турция настоява САЩ да прекратят подкрепата си за кюрдите в Сирия. Той засегна темата по време на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов в Истанбул.

По време на съвместната пресконференция с премиера Борисов, домакинът Давутоглу отправи важни политически послания. На американския посланик в Анкара е било предадено искането на Турция САЩ да спрат да оказват военна помощ за въоръженото крило на партията на Демократичния съюз на сирийските на кюрди (Сили за народна отбрана), на които Вашингтон залага най-много в борбата срещу Ислямска държава в района.

Давутоглу посочи, че тях ги приемат за органично свързани с терористичната групировка ПКК, с която Турция отдавна воюва.

От 20 юли тази година, когато бе извършен самоубийственият атентат в кюрдския район Турция едновременно е атакувана от три терористични организации, каза турският премиер и подчерта, че не може да има двойни стандарти към общото зло на тероризма те да се разграничават на добри или лоши, наши или ваши.

Ние не правим разлика между сирийската и ЕПГ и кюрдските сепаратисти от ПКК или Ислямска държава, каза Давутоглу, а в свое изявление по-късно днес президентът Ердоган потвърди тази ясно изразена турска позиция още веднъж.

Давутоглу с твърде категоричен тон декларира, че са против струпването на оръжия в региона, за което са отправили предупреждение, както към САЩ, така и към Русия. Той реторично зададе въпроса каква е гаранцията, че подобно на американското оръжие, което попадна в ръцете на джихадистите, след като бе предназначено за иракската армия, това, което сега пускат американците на сирийските кюрди, няма да се обърне срещу нас някой ден, след което предупреди, че ако това се случи, Турция ще отвърне на удара.

Стана ясно още, че е установена самоличността на камикадзетата, които се взривиха в Анкара на 10 октомври и убиха 97 невинни граждани и раниха стотици други. И двамата са били членове на местна клетка на Ислямска държава. Разследването се задълбочава до проследяване на връзките им в Сирия и Северен Ирак и откриване на тъмните сили, които стоят зад тях.

Разбра се също, че от социалната мрежа Туитър по искане на Анкара са предоставени IP адресите на няколко турски потребители, за които има съмнение, че са свързани с атентаторите.