Дават пенсия от 200 000 евро годишно на Кристиан Вулф
Дават пенсия от 200 000 евро годишно на Кристиан Вулф / снимка: Reuters, архив

Бившият германски президент Кристиан Вулф ще получава пенсия от 199 000 евро годишно до края на живота си, въпреки че прекара на поста едва 20 месеца и подаде оставката си след позорен скандал.

52-годишният Вулф се оттегли от поста си на 17 февруари, след като изгуби доверието на германския народ. Оставката му бе силен удар по рейтинга на канцлера Ангела Меркел, която го избра да замени Хорст Кьолер през 2010 г.

Напоследък местните медии водеха разгорещен дебат по въпроса дали Вулф би трябвало да получава пенсия, която е близо пет пъти над средната заплата в страната и повече от шестнадесет пъти над средната пенсия, посочва БГНЕС. Преди да стане държавен глава, бившият президент подкрепяше предложението за съкращаване на доживотната пенсия, но след като напусна поста си, предпочете да запази мълчание. По тази причина редица издания ги призоваха да се откаже от нея.

Преди да стане президент, Вулф изрази мнение, че щедрата пенсия на бившите президенти трябва да бъде намалена. Но след като се оттегли, той запази мълчание по въпроса, а медиите го призоваха да не я приема, припомня БТА.

Президентската канцелария съобщи в декларация, че условията за отпускане на пенсията са изпълнени и отбеляза, че Вулф е напуснал поста по политически причини. Бивши президенти, оттеглили се по здравословни или политически причини, имат право на пенсията, но мнозина коментатори и юристи са на мнение, че той се е оттеглил по лични причини, отбелязва Ройтерс.