Чубайс призна отговорността си за аварията в сибирската ВЕЦ
Чубайс призна отговорността си за аварията в сибирската ВЕЦ / снимка: БГНЕС

Бившият директор на руската електрическа компания монополист "Единни енергийни системи Русия" Анатолий Чубайс призна отговорността си за трагедията в най-голямата водноелектрическа централа в страната. В същото време той увери, че не е можел да действа по друг начин навремето, предаде Франс прес.
   
При злополуката в Саяно-Шушенската ВЕЦ на 17 август тази година загинаха 75 души. Руската служба за технически надзор "Ростехнадзор", която разследва причините за трагедията, посочи вчера като причини старото оборудване и човешки грешки. Тя обясни, че Чубайс одобрил през 2000 г. въвеждането в експлоатация на втората турбина на централата, въпреки наличието на технически неизправности.
   
"Що се отнася до моята отговорност, аз бях отговорен за всичко, което се случваше в моя сектор", коментира бившият директор на руския електрически монополист, цитиран от БТА.
   
Чубайс определи смъртта на 75 свои колеги, електроинженери, като "лична трагедия". "Това е малко известно, но електроинженерите трябваше да работят в продължение на години в условия на поемане на огромни рискове", разкри той.
   
В същото време Чубайс подчерта, че не е можел да постъпи по друг начин. "Да бъде спряна Саяно-Шушенската централа в момент, когато потреблението на електроенергия растеше..., щеше да е катастрофа за икономиката на Сибир и за милиони хора, които живеят в този регион", аргументира се той.
   
Построената преди трийсет години ВЕЦ е най-голямата в Русия и една от най-големите в света. Тя се намира на 4300 километра източно от Москва.