Чилийският президент вдъхна кураж на затрупаните миньори
Чилийският президент вдъхна кураж на затрупаните миньори / снимка: Reuters

Две известни чилийки, роднини и съименички, посетиха мината, в която от месец са затрупани 33-ма миньори и където стотици хора се трудят, за да ги извадят на повърхността.

Писателката Исабел Алиенде, спечелила широко признание за романа си "Къщата на духовете", бе представена на кратка пресконференция, дадена пред мината от чилийския президент, който я нарече велика чилийка, "може би най-добрият посланик, който е имала страната", предаде Асошиейтед прес.

До нея стоеше нейната първа братовчедка, сенатор Исабел Алиенде, дъщерята на президента Салвадор Алиенде, свален с преврат от Пиночет през 1973 г. Социалистката Алиенде представлява района на Атакама, където се намира мината. Тя неведнъж е критикувала ниските изисквания за безопасност на труда в чилийските мини.

"Идвам от Калифорния, пътувам по целия свят и всички телевизионни екрани по света показват лицата на тези 33-ма миньори и повтарят името на Чили", каза писателката Исабел Алиенде. Тя живее в района на Сан Франциско и пристигна в родината си за тържествата по случай 200-годишнината на  нейната независимост.  Тя разказа, че тези дни 33-ма души са преплували разстоянието от остров Алкатрас, където се е намирал един от най-страховитите американски затвори, до Сан Франциско. Всеки от плувците носел изписано на гърдите си името на един от затрупаните в мината миньори. "Щом тези хора могат да избягат от Алкатрас, значи и вие ще се измъкнете", каза тя, обръщайки се към миньорите. 

Във видеовръзката с тях участва и чилийският президент Себастиан Пинера. Той увери всички чилийци, че  правителството прави всичко възможно, за да бъдат извадени миньорите колкото е възможно по-скоро, може би през ноември, а не през декември, както се планираше, пише БТА.

Трета машина започна да пробива тунел към тях. За разлика от другите, тази може да прокопава отвори с по-голям диаметър и това ще ускори измъкването на миньорите един по един.