Чили обяви три дни траур, официално намалиха броя на жертвите
Чили обяви три дни траур, официално намалиха броя на жертвите / снимка: Reuters

Чили обяви три дни траур от неделя в памет на жертвите от земетресението и вълните цунами от 27 февруари, чийто брой официално бе намален от 802 на 279 души, предаде Франс прес, цитирайки заместник-вътрешния министър Патрисио Росенде. "Президентът на републиката обяви тридневен траур от неделя в полунощ в памет на загиналите чилийци и чилийки", заяви Росенде.

Президентът Мишел Бачелет разреши националното знаме да се постави на прага на всяка къща в знак на солидарност със семействата на жертвите, добави заместник-вътрешният министър. Той също така оповести списък от 279 идентифицирани жертви на природното бедствие, допълва БТА.

Предишният официално обявен брой на жертвите беше 802 души. Правителствен източник заяви пред Ройтерс, че в предишните данни са били включени хора, обявени в неизвестност от местни власти. Има и други неидентифицирани тела на загинали, но засега правителството не посочва окончателен брой на загинали или на обявени в неизвестност. Предишните данни за по-висок брой жертви се обясняват с това, че в някои райони на страната местните власти са включили в броя на жертвите и хора, които са били обявени в неизвестност, а впоследствие се оказало, че някои от тях са живи.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще посети Чили по покана на чилийското правителство, предадоха световните агенции. Бан ще посети град Консепсион, южно от столицата Сантяго, който пострада най-тежко при земетресението с магнитуд 8,8 по Рихтер от 27 февруари. Той ще се срещне с президента Мишел Бачелет и новоизбрания президент Себастиан Пинера, който встъпва в длъжност на 11 март.