Четири страни от ЕС призовават да се отговори на руската пропаганда
Четири страни от ЕС призовават да се отговори на руската пропаганда / снимка: БГНЕС, архив

Великобритания, Дания, Естония и Литва призоваха днес ЕС да създаде план за отговор на пропагандната кампания на Русия във връзка с украинската криза, предаде АФП.

„Русия развива бързо своята кампания на дезинформация и пропаганда, като асиметричен отговор на икономическата сила на Запада”, заявяват първите дипломати на четирите страни в писмо, предоставено на АФП. „Свободните медии в Русия са потискани от правителството, заплашвани и изтласкани извън обществения живот, докато чуждестранните медии са обект на дискриминация и са принудени да затварят”, предупреждават те.

Писмото, изпратено до първата европейска дипломатка Федерика Могерини, подчертава, че руската пропаганда се опитва да подкопае единството на ЕС и Запада. В него се отправя призив към европейската дипломация да подготви план за 2015-2016 г., който да представи алтернатива за рускоезичното население.

Рускоезичните малцинства съставляват близо една четвърт от населението в Естония и Латвия и над 6 на сто от населението на Литва. Обещанието на руския президент Владимир Путин да защитава сънародниците си извън Русия и очевидното му намерение да пренапише историята на региона стреснаха съседните страни, където спомените за десетилетията окупация или господство на Съветския съюз са все още живи, посочва АФП.

Източник: БТА