Чешкото правителство получи вот на доверие в парламента
Чешкото правителство получи вот на доверие в парламента / снимки: Reuters

Десноцентристкото правителство в Чехия на премиера Петър Нечас получи тази вечер вот на доверие в парламента за своята програма за строги икономии, предадоха АФП и Ройтерс. 105 депутати от 200-членната долна камара на законодателния орган подкрепиха кабинета на управляващата трипартийна коалиция, 93 техни колеги се обявиха против, а двама не участваха в гласуването.

„Моето правителство ще продължи реформите”, даде да се разбере чешкият премиер. „Ако не ги осъществим днес, те ще бъдат чувствително по-болезнени в бъдеще”, предупреди той.

Вотът на доверие в Камарата на депутатите бе предшестван от продължили девет часа дебати. Той бе поискан от самия премиер, чиято цел бе да се увери, че има подкрепата на парламента да продължи своята политика на строги икономии с цел укрепване на държавните финанси.

Гласуваният вот на доверие остави на власт една управляваща коалиция, отслабена от разцепването на най-малкия партньор - партията „Обществени дела” - две години преди края на мандата на сегашното правителство, посочва АФП. Позициите на кабинета са разклатени от корупционни афери и вълна от социални протести. В събота около 90 хиляди души се включиха в антиправителствена демонстрация в центъра на столицата Прага - една от най-големите след падането на комунистическия режим през 1989 г., посочва БТА.

Чешкото правителство получи вот на доверие в парламента
netinfo


Минаването на вота бе очаквано, предвид обещанието на отцепниците от „Обществени дела” да продължат да подкрепят правителството, отбелязва Ройтерс. Чешкият премиер обаче има тежката задача да продължи със своите фискални и здравни реформи. Оцеляването на правителството до следващите редовни парламентарни избори, които трябва да бъдат произведени през 2014 г., освен това не е гарантирано.