Чешкият президент разкритикува икономическата политика на ЕС
Чешкият президент разкритикува икономическата политика на ЕС / снимка: БГНЕС

Чешкият президент Вацлав Клаус - изявен критик на Европейския съюз - разкритикува ожесточено лидерите на съюза, както и предвижданата от тях политика за предотвратяване на бъдещи финансови кризи, предаде ДПА.

В интервю за чешкия вестник "Лидове новини" Клаус казва, че е бил разочарован от висшите ръководители на ЕС на срещите на върха, състояли се по време на приключилото в края на юни чешко ротационно председателство на съюза.
   
Когато седя до господата Барозу, Солана и други, напълно обезумявам, като ги слушам какво говорят. Празни фрази, подготвени от съветниците им, несвързани едно с друго изречения, лишен от съдържание жаргон на международната политика, посочва пред вестника Клаус, който председателстваше срещите на високо равнище на ЕС с Япония, Южна Корея, Китай и Русия.
   
В коментарна статия за вестник "Хосподаржске новини" Клаус отбелязва, че ЕС се е възползвал от световната икономическа криза, за да си присвои контрола над икономическата политика на страните членки.
   
Чешкият президент подчертава, че планираните регулаторни институции - Европейски съвет за системен риск и Европейска система на органите за финансов надзор - ще отслабят националните финансови регулации и икономическа политика.

Тайната цел на този така наречен нов модел за европейски финансов надзор е централизирането на икономическата политика на страните членки, при това зад гърба на техните изпълнителни и законодателни органи, извън рамките на споразуменията, Европейската комисия или Европейския парламент, пише Клаус.