/ БГНЕС
Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу приветства последния кръг от руско-украинските мирни преговори в Истанбул и заяви, че на срещата във вторник е постигнат "най-значимият напредък от началото на преговорите".

По време на пресконференция Чавушоглу заяви, че е доволен да види нарастващото "сближаване" между двете страни на "всеки етап".

Относно мирните преговори, които се провеждат в турския мегаполис, Чавушоглу заяви: "Това е показател за доверието на страните в Турция".

Той добави, че "главният приоритет е да се постигне прекратяване на огъня възможно най-скоро и да се проправи пътят за трайно политическо решение".

Турция получи всеобща похвала заради усилията си за прекратяване на войната, за което спомогна и уникалното ѝ положение да има приятелски отношения както с Русия, така и с Украйна.

На 10 март в южния курортен град Анталия се състоя среща между министрите на външните работи на Русия и Украйна.

Новият кръг от преговорите продължи три часа, а по-късно руските и украинските преговарящи дадоха отделни пресконференции, за да информират света за резултатите.

Докато Украйна призова осем държави, сред които и Турция, да бъдат гаранти в евентуално бъдещо мирно споразумение, Русия обяви, че ще намали значително военните си действия по посока на украинските градове Киев и Чернигов, за да повиши доверието за бъдещи преговори.
БГНЕС