/ Gulliver/Getty Images, архив
Церемониите днес по случай 76-ата годишнина от Десанта в Нормандия преминаха без присъствието на ветерани и зрители, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че формалното отбелязване заради пандемията от новия коронавирус контрастира с тържествената атмосфера и множеството миналата година по случай 75 години от Деня "Д".

Макрон изрази пред Путин признателност в навечерието на 75-годишнината от победата във Втората световна война


Във Виервий-сюр-Мер (Омаха Бийч) - едно от главните места на десанта - церемонията, която бе открита с прелитането на два френски военни самолета, събра едва стотина души. Сред тях бяха посланиците на осем западни страни съюзници от Втората световна война (Съединените щати, Великобритания, Канада, Нидерландия, Белгия, Норвегия, Дания и Полша), както и на победена Германия.
 


Женвиев Дарийосек, държавният секретар към френския министър на въоръжените сили, нарече церемонията "проста, въздържана и силна". "Тази здравна криза ни принуди да преразгледаме формата" на честванията, призна тя, но подчерта, че важното е било годишнината да бъде отбелязана, "защото просто ни напомня, че войници са се били за ценностите на нашата република, свобода и демокрация".
 


След издигането на знамената и изпълнението на националните химни на страните, участвали в Десанта в Нормандия, последва традиционното поднасяне на венци. Честванията Виервий-сюр-Мер завършиха с прелитането на американски военни самолети.

Много церемонии по случай годишнината бяха отменени тази година заради кризата с коронавируса.
БТА