Центристът Франсоа Байру и левият Жан-Люк Меланшон гласуваха на вота във Франция
Центристът Франсоа Байру и левият Жан-Люк Меланшон гласуваха на вота във Франция / снимка: Reuters

Центристът Франсоа Байру стана първият от кандидатите за президент на Франция, който гласува на първия тур от изборите, предаде ИТАР-ТАСС.

Байру, който е пети по рейтинг според предизборните анкети, пусна своята бюлетина в южния град По, в близост до родния си дом. Лидерът на центристкото Демократично движение се явява за трети път на избори за държавен глава. На предишните избори през 2007 г. той изненадващо се класира трети със спечелените 18,57 на сто на първия тур. Сега обаче социологическите проучвания му предричат по-слаб резултат.

Кандидатът на Левия фронт Жан-Люк Меланшон, подкрепян от комунистите, гласува в Париж. За разлика от Байру, който пусна бюлетината си рано сутринта в безлюдна избирателна секция, на Меланшон се наложи да чака близо 10 минути на опашка. Освен това в оживената секция бяха дошли голям брой журналисти и фотографи.

Ако се съди по предизборните анкети, на първия тур Меланшон ще спори за третото място с представителката на крайната десница Марин льо Пен. Само за няколко месеца крайнолевият кандидат успя да повиши рейтинга си от нулата до равнище от 12-15 на сто, отбелязва ИТАР-ТАСС.

На първо и второ място, а следователно и да отидат на балотаж, се очаква да се класират кандидатът на социалистите Франсоа Оланд и настоящият президент консерватор Никола Саркози.