Цацаров: Спекулация е, че прокуратурата в Пазарджик разпалва етническо напрежение
Цацаров: Спекулация е, че прокуратурата в Пазарджик разпалва етническо напрежение / БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров определи като евтина спекулация съмненията, че с делото срещу имамите в Окръжния съд в Пазарджик местната прокуратура предизвиква етническо напрежение, информира БТА. По-рано днес медии в България цитираха свидетеля по делото Сюлейман Челеби, според когото прокуратурата се гаври с изповядващите ислям в страната. Главният прокурор Сотир Цацаров е в Брюксел, където има работна среща с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Джовани Кеслер.

Това е позиция, която най-вероятно е съобразена със защитната теза по делото, коментира Цацаров. Българската прокуратура е последната, която би тръгнала да разпалва етническо напрежение, добави той.

Ако дадено деяние или поведение е престъпление според българския Наказателен кодекс, поне такава е позицията на колегите от Окръжна прокуратура в Пазарджик, бездействието какво означава - неразпалване на етническа война, а действието - разпалване? Това е доста евтина спекулация, заяви главният прокурор.

Днес съдът в Пазарджик заседава за пореден път по делото за проповядване на антидемократична идеология. Общо 13 обвиняеми са изправени пред съда заради съмнения в разпространение на антидемократична идеология и за участие в нерегистрираната в България организация "Уакъф ал ислями". Срещу трима има и обвинение в насаждане на религиозна омраза.

Същевременно Цацаров отбеляза, че разговорът с Джовани Кеслер е засегнал две основни теми - за създаването на Европейската прокуратура, както и някои разследвания, водени от ОЛАФ у нас. По повод прокуратурата на ЕС главният прокурор отбеляза, че българската позиция е изцяло в подкрепа на предложението на Европейската комисия за обособяването на главен прокурор на ЕС и национални структури на Европейската прокуратура в отделните държави от Общността.

Той уточни, че преди седмица главните прокурори на България, Испания, Португалия и Италия са подписали документ в подкрепа на идеята на ЕК за модел на европейската прокуратура. Цацаров изрази очакване до декември общо 10 държави от ЕС да подкрепят идеята на ЕК, при положение че изискването е подкрепа да бъде намерена поне в девет страни.

По повод разследванията в нашата страна Цацаров посочи, че става дума само за случаи, свързани със злоупотреба с европейски средства и където не са налице само предпоставките за възстановяване на средствата по дадени проекти, но и за определени данни за престъпление, по които следва да се търси наказателна отговорност. Главният прокурор изрази очакване до края на годината България да разполага с първия доклад на ОЛАФ по водените разследвания, предвид промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които докладите на службата придобиха доказателствена стойност.