Български евродепутати в защита на децата в неравностойно положение
Български евродепутати в защита на децата в неравностойно положение / netinfo

Петима български евродепутати внесоха писмена декларация за обща европейска политика в отглеждането на деца в неравностойно положение, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Българските евродепутати Филиз Хюсменова, Метин Казак, проф. Владко Панайотов, Биляна Раева и Илияна Йотова внесоха писмена декларация в Европейския парламент в Брюксел, с която призовават за обща европейска политика при отглеждането и възпитанието на деца в неравностойно положение.

Документът настоява грижата за децата да бъде приоритетна европейска политика, докато се изкорени унизителното неравенство на децата без родители. Инициаторите на декларацията искат Европейската комисия да осъществява непрекъснат контрол над домовете за сираци.

Основният апел е да не се политизира дълбокия социален проблем - нещо, което се е случвало в България и в други страни членки на ЕС.

"Сблъскахме се миналата година и с невъзможността на Чехия да реши подобен проблем. Виждали сме ужасяващи картини и от полски, и от румънски сиропиталища. Достатъчно тежко е положението в домовете като в Могилино, затова е недопустим евтиния популизъм, и то за сметка на болни деца. Смятаме, че ще сме по-полезни като политици, като правим нещо за тях. Затова внесохме писмена декларация в Европейския парламент", заяви Метин Казак, цитиран от БГНЕС.

Писмената декларация е инициирана от евродепутатите от ДПС, но бе одобрена и от колегите им от НДСВ и от БСП. Подкрепа има и от други държави.

"Нито една от новите страни в ЕС не би могла сама да се справи с толкова тежка и социална несправедливост, при това наследена от миналото. Затова настояваме грижата за децата в неравностойно положение да не бъде кампания, а постоянна и работеща европейска политика, с непрекъснато наблюдение, докато се изкоренят унизителните условия и неравенството на децата в домовете", пледира още Метин Казак.

Когато повече от половината евродепутати подпишат декларацията, тя се превръща в официален акт на Европейския парламент. Голям брой евродепутати от Либералния алианс, от Партията на европейските социалисти и от други формации в Европейския парламент изявиха желание да се присъединят към инициаторите.