Българин ограби църква и преби монах в Рим
Българин ограби църква и преби монах в Рим / sxc.hu

Карабинерите са арестували 22-годишен българин, който ограбил базиликата "Света Сабина" в Рим и нанесъл тежък побой на доминикански монах, съобщиха местни медии.

Монахът, който е пазител на храма, изненадал младежа в момента, когато опразвал ковчежето с даренията за църквата. Грабителят го повалил с удар с глава, след което се нахвърлил върху него с юмруци и ритници, преди да избяга. Лекарите установили, че монахът ще трябва да се лекува 20 дни, за да се възстанови от побоя и уплахата.

Жертвата успяла да се обади на карабинерите, които само след час издирили българина, който се укривал в така наречения социален център в "червения" квартал "Тестачо". Това е бивша кланица на Рим, сега наричана "Глобално село" и ползвана от анархо-левичарски групировки. Арестуваният е въдворен в затвора "Реджина Чели".

Тази криминална хроника, погледната в историческа перспектива, придобива друго звучене, отбелязва БТА. Базиликата "Света Сабина", разположена на Авентинския хълм, е не само най-съхраненият палеохристиянски храм в Рим, датиращ от 5 век след Христа, но е и централа на Ордена на проповедниците.

Известен е повече като Доминиканския орден по името на неговия основател през 13 век Свети Доминик. Той създал ордена със строг обет за бедност и главна цел да се бори срещу катарството, което е най-голямата ерес за онази епоха. Катарите са били наричано още "албигойци", по името на френския град Алби, но също така и "българи" заради сходството на тяхната доктрина с тази на богомилите.