Бъдещият премиер на Турция възхвалява президентската система
Бъдещият премиер на Турция възхвалява президентската система / БГНЕС, архив

Преминаването към президентска система на управление, за което настоява турският президент Реджеп Ердоган, е приоритет за Турция. Това заяви министърът на транспорта Бинали Йълдъръм, който се готви да стане премиер на страната.

Онова, което трябва да направим на първо място, е да преминем от това фактическо положение към законово, като променим конституцията в полза на президентски политически режим, заяви той на извънредния конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието, на която е единствен кандидат за премиерския пост.

Президентът ни носи отговорност за нашия народ. Онова, което ние трябва да направим, е нова конституция и президентска система, подчерта Йълдъръм. Очаква се на конгреса той да бъде избран за водач на партията и след оставка на Ахмет Давутоглу от премиерския пост, да бъде натоварен от Ердоган да състави ново правителство.

В речта на Йълдъръм, отбелязва АФП, изобилстваха думи като „лоялност“ и „вярност“ към неговия ментор Ердоган, когото той нарече „архитект на озарена Турция“ и „човек от народа“ под продължителните овации на хиляди активисти на партията, пристигнали за конгреса в столицата.

Критиците на Ердоган, който е начело на Турция от 2002 г. най-напред като премиер, а след 2014 г. като президент, го обвиняват в стремеж да наложи авторитарната си власт. Цялата му политическа дейност през последните години цели преход към система, която значително да разшири властт а му.

Парламентарната опозиция и значителна част от избирателите, както показват анкетите, се противопоставят на неговия проект.

Според сега действащата конституция на Турция ръководител на страната е премиерът, а президентът при всичките си пълномощия е главно представителна фигура. Ердоган се стреми да засили властта си чрез въвеждане на президентска система, която да му даде пълен контрол над страната.

Източник: БГНЕС