Буш признава съдебното решение за Гуантанамо, но не е съгласен
Буш признава съдебното решение за Гуантанамо, но не е съгласен / снимка: БГНЕС

Американският президент Джордж Буш заяви, че е съгласен с решението на Върховния съд на страната, даващо право на затворниците от Гуантанамо да оспорват в съда своето задържане под стража, предаде Ройтерс.

„Ние ще спазваме взетото решение, но това не означава, че аз трябва да съм съгласен с него“, каза стопанинът на Белия дом на пресконференция в Рим.

В четвъртък Върховният съд на САЩ постанови, че заподозрените в тероризъм чуждестранни граждани, които се намират в Гуантанамо, имат право да търсят своето освобождение чрез американските съдилища. Петима от деветимата съдии гласуваха за отмяна на предишното решение по този въпрос. По-рано съдиите подкрепиха приетия през 2006 г. закон, съгласно който заподозрените се лишаваха от правото си да търсят по съдебен път преразглеждане на мярката си за задържане под стража.

Решението на Върховния съд може да открие пътя за провеждането в близко бъдеще на съдебни изслушвания по делата на затворници в Гуантанамо. В американската военно-морска база на остров Куба в момента са задържани по подозрение в тероризъм или за връзки с Ал Кайда и талибаните около 270 души.