Буш: Елцин бе историческа фигура
Буш: Елцин бе историческа фигура / снимка: BGNES
Руският президент Владимир Путин изрази пред Наина Елцина най-дълбоки и искрени съболезнования във връзка със смъртта на съпруга й, първия президент на Руската федерация Борис Елцин.

Путин изказал съболезнования в разговор по телефона с Наина Елцина, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Бившият руски президент Борис Елцин, който почина на 76-годишна възраст, имаше трагична съдба, заяви "бащата на перестройката" Михаил Горбачов, цитиран от Франс прес.

"Изразявам най-дълбоки съболезнования на семейството на човека, който изнесе на плещите си огромна част от напредъка на страната, както и сериозни грешки. Трагична съдба!", посочи Горбачов.

"Животът направи така, че нашите съдби се кръстосаха и ни се наложи да действаме в момент, когато в страната ставаха много важни промени", подчерта бившият съветски президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Много пъти сме се разминавали, и то разногласията бяха големи, а това се отразяваше на политическите процеси, но в този момент изразявам на семейството на Елцин най-дълбоки съболезнования", изтъкна Горбачов.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер заяви, че е натъжен от смъртта на бившия руски президент Борис Елцин. Президентът Елцин ще бъде запомнен със своята смелост да начертае нов, демократичен курс за своята страна.

Той бе също сред първите в усилията да бъде преодоляно наследството от студената война, като се създадат нови отношения между Русия и НАТО. Историческото усилие да бъдат загърбени страховете и стереотипите от миналото в полза на ътрудничеството при посрещане на предизвикателствата на бъдещето, залегнали в Основополагащия акт между НАТО и Русия, който носи подписа на Борис Елцин, продължава и сега, се казва в декларация на Яп де Хоп Схефер, разпространена тук.

От името на НАТО той поднася най-дълбоки съболезнования към семейството на Борис Елцин и руския народ.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отбелязва във връзка с кончината на Борис Елцин, че като президент Елцин е бил изправен пред огромни предизвикателства и трудни мандати, но той "със сигурност доближи Изтока и Запада и помогна да се замени конфронтацията със сътрудничество".

От името на Европейската комисия Жозе Барозу също изпраща дълбоки съболезнования на семейството на покойния президент, на руските власти и народа на Русия.

Борис Елцин бе историческа фигура и изигра важна роля в установяването на съвременни отношения между Русия и САЩ, заяви американският президент Джордж Буш по повод смъртта на бившия руски президент, предаде ИТАР-ТАСС.

Буш заяви, че двамата със съпругата си Лора са дълбоко опечалени от вестта и че високо цени усилията на Елцин за изграждането на здрави взаимоотношения между Москва и Вашингтон.

"Президентът Елцин бе историческа фигура и служи на страната си през период на кардинални промени. Той изигра ключова роля в разпускането на Съветския съюз, помогна за полагането на основите на свободата в Русия и стана първият демократично избран лидер на своята страна", се казва в изявлението на Джордж Буш, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Борис Елцин беше "мощен лидер" и работата с него беше "голямо удоволствие", заяви Джордж Буш-старши във връзка с кончината на първия президент на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

"Аз го уважавах, за нас той и очарователната му съпруга Наина бяха добри приятели", посочва бившият президент на САЩ в изявление, изпратено до ИТАР-ТАСС.

Бившият руски президент Борис Елцин беше "забележителен човек", който изигра "жизненоважна роля в решаващ момент" от историята на Русия. Това заяви британският премиер Тони Блеър в комюнике във връзка с кончината на Елцин, съобщи Франс прес.

Германският канцлер Ангела Меркел, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, каза, че покойният бивш руски президент Борис Елцин е бил борец за демокрация и свобода и истински приятел на Германия, предаде ДПА.

Приносът на Елцин за развитието на германско-руските отношения няма да бъде забравен, каза Меркел в послание със съболезнования до руския президент Владимир Путин и до роднините на Елцин, който почина внезапно днес на 76 години.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също изтъкна приноса на Елцин през осемте години на президентския пост. Елцин отвори очите на Русия за света и Европа, каза външният министър на среща със своите колеги от ЕС в Люксембург.

Бившият германски канцлер Хелмут Кол определи Елцин като велик държавник и личен приятел.

Министър-председателят на Ирландия Бърти Ахърн изрази голяма тъга от новината за кончината на бившия руски държавен глава. Като първи демократично избран руски президент Елцин прояви смело управление и политическа прозорливост в начертаването на пътя напред на Русия след разпадането на Съветския съюз, се казва в изявление на Ахърн.

Елцин оглави руския преход към демокрация и успешно се противопостави на насилствените опити страната да се върне към тоталитарното минало, добави премиерът.

По повод кончината на първия президент на Руската федерация Борис Елцин, президентът Георги Първанов изпрати съболезнователен адрес до семейството и близките му, в който изразява своите най-дълбоки съболезнования.

“Личността на Борис Елцин се свързва с изграждането на съвременна демократична Русия, с осъществяването на решителни реформи в нейната вътрешна и външна политика. В нашата памет той ще остане и като приятел на България, допринесъл за развитието на съвременните българо-руски отношения”, се казва в съболезнователното писмо на държавния глава.