Бурята Синтия премина през Европа и уби повече от 50 души
Бурята Синтия премина през Европа и уби повече от 50 души / снимка: Reuters

Най-малко 51 души са загинали заради тежката буря Синтия, която сполетя Европа вчера и днес, предаде ДПА. Франция е най-силно засегната като според данни жертвите в страната са 45. Министерството на вътрешните работи, отвъдморските територии и местното самоуправление посочи, че броят на загиналите сигурно ще се увеличили.

Френският премиер Франсоа Фийон заяви днес, че бурята Синтия е „национална катастрофа". Президентът Никола Саркози призова правителството да действа„бързо" и посочи, че още в началото на седмицата ще посети части от засегнатия регион.

От Франция бурята се е насочила към Германия, където е причинила смъртта на двама души и е съборила дървета и билбордове на улици и жп линии. Паднало дърво е ударило пътуващ автомобил в германските планини Блек форест. Един от пътниците е загинал, а съпругата му е ранена. В гори близо Висбаден е паднало дърво и е отнело живота на 69-годишен турист.

В района на Франкфурт високоскоростен пътнически влак се е блъснал в повалено дърво, предаде ИТАР-ТАСС. Представители на жп компанията Дойче бан посочват, че влакът, с които са пътували 800 пътници, е пътувал от Хамбург за Цюрих през Франкфурт. По предварителни данни няма пострадали. Основната жп гара във Франкфурт е временно затворена. Прекратени са местните жп услуги в Югозападна Германия.

Силният вятър предизвика вълни с височина до 8 м по атлантическото крайбрежие на Франция, Испания и Португалия. В Ла Рошел и други населени места спасителните служби евакуираха хората от домовете им с хеликоптери. Някои от местните жители се бяха покатерили върху покривите на къщите си, за да се спасят от прииждащата вода, отбелязва БТА.

В Испания жертвите на Синтия са най-малко три. Съобщено бе и за загинало дете в Португалия. В северните райони на Испания от вчера е в сила на-високото ниво на тревога, обявено веднага след като бурята удари Канарските острови.

Граничните пунктове между Испания и Франция в Атлантическите Пиренеи са затворени заради бурята и на френска територия се образува опашка от 1200 тежкотоварни камиона.

Жител на град Жодоан в южната белгийска област Валония загинал, след като върху него се стоварило, дърво, изтръгнато от бурята, достигнала днес следобед Белгия. Поривите на вятъра бяха придружени от силни дъждове. Наводнени бяха къщи в населени места в Южна Белгия, която бе най-засегната от Синтия, а движението по преминаваща през тази част на страната пътна магистралата Брюксел - Люксембург бе затруднено от паднали дървета.

Синтия е най-силната буря, регистрирана във Франция след урагана през 1999 г., който отне живота на 92 души.