Бунтове в Молдова, Воронин моли Запада за помощ
Бунтове в Молдова, Воронин моли Запада за помощ / снимкa: БГНЕС

Бунтовете срещу комунистическата партия, оглавявана от президента Владимир Воронин, в Молдова продължават. Протестиращите настояват за повторно преброяване на бюлетините от проведените в неделя парламентарните избори.

Молдовските власти и опозиционни лидери се споразумяха за повторно преброяване на гласовете от парламентарните избори, съобщи Ройтерс, като се позова на РИА Новости. Руската агенция цитира представител от молдовското президентство, по думите на когото властите и опозиционните лидери са постигнали такова споразумение. Новината беше потвърдена от представител на Централната избирателна комисия. "Ще пристъпим към ръчно преброяване на бюлетините, което ще отнеме най-много десет дни. Всичко зависи от техническите условия. Подобни правила не са фиксирани в закона", заявил представителят на ЦИК.

 

Молдовската опозиция настояваше, че протестните действия ще продължат, докато не бъдат назначени нови избори. Президентът Воронин, чиято партия спечели изборите, обвини организаторите на протеста, че се опитват да дестабилизират страната и призова за край на "вакханалията".

 

Един от лидерите на молдовската опозиция - Влад Филат, отрече да е било постигнато споразумение с властите за повторно преброяване на гласовете от произведените в неделя парламентарни избори, предаде Франс прес. "Ние не получихме отговор от властите на нашите искания. Продължаваме да чакаме и оставаме на улицата", каза Филат. "Никакво решение не бе взето по този въпрос", уточни той.

 

Млада жена е починала при днешните протести в Кишинев срещу победата на управляващата комунистическа партия, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позовават на молдовската държавна телевизия. Смъртта й е настъпила вследствие на отравяне с въглероден оксид в парламента. Над 30 души са били ранени при днешните сблъсъци между полиция и демонстранти в Молдова.

 

Сградата на законодателния орган и тази на президентството бяха щурмувани днес от демонстранти. Съобщено бе, че в парламента е избухнал пожар.

 

По-голямата част от участниците в уличните протести, прераснали в насилие, са студенти, които смятат, че нямат бъдеще, ако комунистите продължат да управляват бившата съветска република. Молдова се намира на границата на Европейския съюз, между Румъния и Украйна, но попада в пространството, което според Москва е част от руската сфера на влияние.

 

В неделя комунистите спечелиха близо 50 на сто от гласовете на парламентарните избори, което ги изведе на крачка от необходимите 61 депутатски места в 101-членния парламент, за да осигурят сигурна победа на своя кандидат за президентския пост. Съгласно молдовската конституция държавният глава се избира от парламента, отбелязва Ройтерс.

 

Молдовският президент Владимир Воронин призова Запада да помогне за възстановяване на реда в страната след като демонстранти нахлуха в президентството и оплячкосаха парламента, съобщи Ройтерс, като се позована на Интерфакс.

Бунтове в Молдова, Воронин моли Запада за помощ
netinfo

 

"Молдовските власти са изключително разтревожени от тези масови безредици в центъра на столицата и призовават западните структури да се намесят за уреждане на тази обстановка", заявил Воронин пред чуждестранни посланици в Кишинев.

 

Президентът определи протестите като опит за държавен преврат, съобщиха Франс прес и Ройтерс. "Шепа фашисти, пияни от гняв, се опитват да извършат държавен преврат", заяви Воронин в телевизионно обръщение.

 

От 2001 г. по време на управлението на Воронин молдовската икономика се стабилизира и отбеляза ръст. Президентът обаче не успя да намери решение за 18-годишния сепаратизъм в рускоговорящия регион на Приднестровието, където от съветски времена са разположени руски военни части. Воронин не може да се кандидатира за трети пореден президентски мандат, но ясно заяви, че ще остане във властта. Той би могъл да поеме друга ключова позиция и да стане председател на парламента например, смятат анализатори.

 

Парламентарните избори разделиха молдовското общество на два противоположни полюса - възрастните гласоподаватели от селските райони, които смятат, че комунистите са гарант за стабилност срещу онези, които се идентифицират с прозападните либерални партии и поддържат идеята за по-тесни връзки с Румъния.