Броят на жертвите на труса в Италия стигна 290 души
Броят на жертвите на труса в Италия стигна 290 души / снимка: БГНЕС

По последни данни 290 души са загинали при разрушителното земетресение, което разтърси Централна Италия в понеделник, предаде агенция АНСА . По данни на спасителните служби над 40 000 души са останали без дом.

 

Над 24 000 души в момента са подслонени в палатки в различни райони на италианската провинция Абруцо. Още 15 000 са настанени в крайморски хотели. Близо 700 души прекараха нощта на железопътната гара в Л`Акуила, където им бяха осигурени отоплени спални вагони.

 

Италианският премиер Силвио Берлускони ще предостави три от своите къщи на хора, които са останали без дом заради разрушителното земетресение в Централна Италия, предаде РИА Новости. „Давам на службата за Гражданска защита три от своите къщи, както това вече направиха мнозина италианци. Те предоставиха своите вили на хората, пострадали от земетресението”, каза Берлускони.

 

Европейският съюз откликна на молба за помощ от Италия, засегната от тежкото земетресение в понеделник. Молбата на италианските власти към Европейския съюз била да бъдат изпратени осем експерти, които да оценят състоянието на оцелелите след земетресението сгради. Гърция, Германия, Франция, Испания и Швеция са изразили готовност да изпратят в Италия експерти по оценяване на сигурността на сградите.