Британската полиция ще разследва техники за проследяване, използвани от News of the world
Британската полиция ще разследва техники за проследяване, използвани от News of the world / снимка: Reuters, архив

В разгара на медийния скандал във Великобритания заради незаконен достъп до гласова поща на мобилни телефони, Скотланд Ярд бе призован да разследва още един аспект на мобилната техника, който още повече навлиза в личния живот, предаде Асошиейтед прес.

Джени Джоунс, член на борда, който надзирава Лондонската полиция, поиска да бъдат разследвани твърденията, че репортери на "News of the world" плащали на полицаи, за да установят местоположението на дадени лица, като проследяват сигнали от телефоните им - практика известна като "пингинг".

Джоунс цитира твърдения, че репортери от вече несъществуващия таблоид са проследявали мобилни телефони, като са плащали на корумпирани полицаи да получават данни от проследяването на мобилни телефони.

Пред вестник "Ню Йорк таймс", който води самостоятелно разследване на медийния скандал, покойният репортер от "News of the world" Шон Хор признал, че подслушването на телефони в "News of the world" е било широко разпространена практика, предаде БТА. Хор, който беше уволнен през 2005 г., заяви, че на полицаите е било плащано по 300 лири стерлинги (близо 500 долара) за проследяване на сигнала на мобилен телефон. Вестникът цитира втори неназован бивш журналист от "News of the world", който подкрепя твърдението на Хор.

Хор беше открит мъртъв в понеделник в дома си близо до Лондон. Британската полиция заяви, че няма доказателства за външна намеса в смъртта му.