/ iStock/Getty Images
Медицинска сестра е призната за виновна за убийството на седем бебета и опит за убийство на още шест, което я прави най-големия сериен убиец на деца в съвременната британска история, съобщи Би Би Си.

33-годишната Луси Летби е осъдена за "упорито, пресметливо и хладнокръвно" убийство на недоносени бебета в отделението, в което е работила в болницата "Графинята на Честър", Северозападна Англия.
 
В два отделни случая за 24 часа Летби убива еднояйчни братя тризнаци. Сред жертвите ѝ са новородено с тегло под 1 кг., на което е инжектиран въздух, и момиченце, родено 10 седмици преждевременно, което е убито при четвъртия опит.
 
Опечалените родители изтръпнаха и се разплакаха, докато присъдите бяха произнасяни в продължение на няколко драматични дни в Кралския съд на Манчестър след един от най-продължителните процеси за убийства в последно време.

Летби отказа да се върне в съда, за да чуе по-късните присъди, но на предишното заседание по изслушването на присъдата наведе глава и се разплака, докато майка ѝ Сюзън плака силно и каза: "Не можеш да говориш сериозно. Това не може да е вярно".

Очаква се медицинската сестра, която е била в средата на 20-те си години, когато е извършила нападенията, да стане едва третата жива жена в Обединеното кралство, която ще получи доживотна присъда, което означава, че никога няма да излезе от затвора, когато бъде осъдена окончателно на 21 август.
 

По време на съдебния процес се чу как Летби е убивала новородени, като е вкарвала въздух в малките им телца, в някои случаи е разбивала диафрагмите им, а в един от случаите е пъхала тръба в гърлото на бебето.

В периода юни 2015 г. - юни 2016 г. тя се опитала да убие две бебета, като напълнила торбичките им за хранене с инсулин в неонатологичното отделение на "Графиня Честър". Най-накрая тя е докладвана на полицията през 2017 г. и е арестувана през 2018 г.

Главен инспектор Никола Евънс от полицията на Чешир я описва като "пресметлива и безсърдечна" убийца, която е действала "под прикритието на доверието", за да убие бебетата на един ден, за които се е грижила.

Евънс заяви, че "Луси Летби е действала показно". "Тя е злоупотребявала с доверието на хората около себе си. Не само на родителите, които й бяха поверили бебетата си, но и на медицинските сестри, с които работеше, и на хората, които смяташе за свои приятели", добави инспекторът.

Едно от бебетата е било с размерите на ръката на възрастен човек и е тежало малко над 535 г., когато се е родило 15 седмици преждевременно и му е бил даден 5% шанс за оцеляване. Летби се опитва да убие момиченцето два пъти - първият опит само няколко часа след като родителите отбелязали 100-ия ден от живота ѝ с празнична торта, а вторият - на датата, на която е трябвало да се роди, две седмици по-късно. Летби е призната за невинна по третия обвинителен акт за опит за убийство.

След нападенията малкото момиченце, известно като детето G, е диагностицирано с церебрална парализа. Сега е на осем години, но не може да се храни и се нуждае от 24-часови грижи.

Родителите ѝ изтръпнаха, когато присъдите бяха върнати в препълнената и мълчалива съдебна зала. Те раздаваха кърпички, докато роднините на другите жертви плачеха и се прегръщаха.

Майката на близнаци, която е видяла как Летби напада единия от синовете ѝ, се наведе и се разплака, когато медицинската сестра беше призната за виновна за убийството на едно от шестдневните ѝ бебета и за опита да убие братчето му на следващия ден.

Присъдите бяха произнесени в продължение на няколко дни, но за тях може да се съобщи едва сега, след края на обсъжданията на съдебните заседатели, продължили повече от 100 часа в продължение на 20 дни и повече от четири седмици.

Друго бебе е било на 24 часа, когато Летби му е инжектирала въздух, убивайки го само 90 минути след началото на смяната си. На следващия ден тя се опитала да убие сестра му близначка. Имената на нито една от жертвите или техните семейства не могат да бъдат назовани по правни причини.

Летби последователно отрече обвиненията, като каза на съдебните заседатели, че е "съсипана".

"Винаги съм правила всичко възможно, за да се грижа за тях. Аз съм тук, за да помагам и да се грижа, а не за да вредя", каза тя на едно от заседанията.

Но след съдебен процес, продължил 10 месеца, съдебните заседатели от седем жени и четирима мъже решиха, че тя е виновна за нападенията, които обвинението описа като "упорити, изчислени и хладнокръвни".

Родителите на две от жертвите на Летби заявиха, че медицинската сестра се е държала странно, докато те са прекарвали последните си мигове с убитите си бебета.

Майката на новороденото момиченце, което при раждането си тежало около 1 кг., си спомня, че Летби "се усмихвала" и предлагала да направи снимки, докато къпели дъщеря им. По-късно тя изпратила на семейството картичка със съболезнования.

Друг родител разказва пред съда, че медицинската сестра, която той смята за Летби, е прекъснала последните им мигове с момченцето, като се е опитала да го постави в кош с апарат за изкуствено дишане, предназначен за мъртви бебета, въпреки че то все още е дишало. Твърди се, че тя е казала на опечалените родители: "Казахте си сбогом. Искате ли да го сложа тук?"

На "Гардиън" е съобщено, че екип от 70 детективи работи по многомилионното полицейско разследване на Летби, наречено операция "Колибри". Специалисти проучват записите за повече от 4000 бебета, родени в болница в Ливърпул и в болницата "Графинята на Честър" - двете родилни отделеният, в които Летби е работила.
БГНЕС