Британците масово спират цигарите след забрана за пушене на обществени места
Британците масово спират цигарите след забрана за пушене на обществени места / netinfo
Повече от 400 000 британци са спрели да пушат, откакто преди година в Англия влезе в сила забрана за пушене на обществени места, показва проучване, цитирано от Ройтерс.

Мярката ще помогне да бъдат избегнати около 40 000 смъртни случаи, свързани с тютюна през следващите 10 г. Проучването е проведено сред 32 000 души през деветте месеца преди и след въвеждането на забраната на 1 юли 2007 г.

Това е първото в света подробно проучване как една забрана може да се отрази на броя на пушачите без налагането на допълнителни мерки за ограничаване на тютюнопушенето, като например увеличаване на акциза върху цигарите. Според проучването броят на отказалите цигарите жени и мъже от различни възрастови групи и социални прослойки е приблизително еднакъв.

По данни на правителството само в Англия тютюнопушенето отнема живота на 87 000 души годишно. Миналия месец държавният министър на общественото здравеопазване Дон Примароло заяви, че правителството планира да забрани автоматите за цигари и стековете с 10 кутии цигари.