Братята Царнаеви планирали атентат на 4 юли
Братята Царнаеви планирали атентат на 4 юли / снимка: Reuters

Братята Царнаеви, заподозрени за бомбеното нападение на Бостънския маратон, първоначално са планирали да извършат атаката на 4 юли тази година, съобщи представител на съдебните власти, цитиран от Ройтерс. Те обаче се решили да извършат нападението по-рано, тъй като са завършили създаването на бомбите по-бързо от очакваното, допълни източникът.

Джохар Царнаев - младият брат на убития Тамерлан Царнаев, създал бомбите, с които терористите извършиха удара по време на маратона в града, в своя дом, съобщи Си Ен Ен, цитирани от БГНЕС.

Междувременно семейството на Тамерлан взе тялото му от моргата. Говорител на местните власти потвърди, че роднините му наели погребално бюро. По-рано властите отказваха да предадат тялото на роднини, докато вдовицата не се откаже от правото си да получи останките на своя съпруг. Във вторник Катрин Ръсел, вдовицата на Тамерлан Царнаев, се отказа от правото да получи останките на съпруга. Засега не се съобщава кой от роднините е получил тялото на убития.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че разчита силовите структури в страната да подобрят взаимодействието помежду си, включително и като извлекат поуки от случая с братята Царнаеви и терористичното нападение в Бостън, съобщи пред журналисти говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от РИА Новости.

„По отношение на обмена на информация между ведомствата се провежда проверка от директора на националното разузнаване Джеймс Клепър, в рамките на която ще се определи по какъв начин се е предавала информацията за братята Царнаеви, в частност за Тамерлан, и какво въобще е било известно за тях преди терористичното нападение в Бостън", посочи Карни, цитиран от агенция Фокус.

По неговите думи Обама смята, че тази процедура е стандартна. „Президентът посочва, че ние винаги ще анализираме подобните ситуации, за да определим как да усъвършенстваме системата", отбеляза представителят на Белия дом.