Брахими остава посредник за Сирия
Брахими остава посредник за Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е убедил посредника за Сирия Лахдар Брахими да остане на поста си след неотдавнашната американско-руска инициатива за Сирия, заяви висш служител на ООН в четвъртък.

Бан Ки Мун „поиска от съвместния специалния представител на ООН и Арабската лига да остане и той се съгласи да не напуска”, каза пред медиите заместник-генерален секретар на ООН, съобщи АФП.

Брахими бе обявил решението си да подаде оставка като дипломат от ООН за Сирия преди края на май, изправен пред безизходицата в посредническата мисия, но описа руско-американската инициатива като „много важна първа стъпка”, допълва БГНЕС.

Вашингтон и Москва се надяват да организират до края на май международна конференция за намиране на политическо решение в съответствие със споразумението, подписано в Женева на 30 юни 2012 г.

Споразумението от Женева не определя бъдещата съдба на сирийския президент Башар Асад, докато сирийската опозиция продължава да счита неговото напускане на властта като предварително условие за всякакви дискусии.

Според говорителя на ООН Мартин Несирки, Бан Ки Мун е „похвалил” в четвъртък външните министри на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров за тяхната инициатива и „насърчава силно всички страни да се възползват от тази възможност”. ООН и Брахими „ще увеличат усилията си в тази посока”, добави Несирки.