Борбата с глада е сред основните цели на външната политика на САЩ
Борбата с глада е сред основните цели на външната политика на САЩ / снимка: Reuters

Борбата с глада и нищетата на планетата е основна цел на външната политика на САЩ, заяви държавният секретар Хилари Клинтън по повод Международния ден за борба против нищетата и отбелязания Световен ден на прехраната, предаде ИТАР-ТАСС.

"В този ден се присъединяваме към останалите страни, за да изразим подкрепата си за борбата срещу едно от главните съвременни предизвикателства - глада на планетата. Над един милиард души - една шеста от световното население - страдат от хронично недохранване", заяви Клинтън. Тя добави, че за тази година тази рискова група е нараснала със 105 милиона души. "Светът видя този проблем. Сега трябва да действаме", заяви Клинтън.

Основните усилия според нея трябва да се насочат към подкрепа на селскостопанското развитие на най-бедните региони в света. Това ще позволи да се осигури храна на гладуващото население и ще създаде условия за заетост сред бедните. За тези цели най-развитите държави са отделили над 22 милиарда долара през последните три години. Тези усилия няма да са краткосрочен план, подчерта Хилари Клинтън, цитирана от БТА.

"Ние сме се съсредоточили върху продължаването на работата с нашите партньори в тази област, тъй като това е дълъг път", отбеляза държавният секретар на САЩ.