Близо 3000 са загинали след земетресението в Индонезия
Близо 3000 са загинали след земетресението в Индонезия / снимкa: Reuters

Земетресение с магнитуд 6.1 разтърси тази сутрин източната част на Индонезия, съобщи Франс прес. Епицентърът на днешния трус район е на около 3500 км от епицентъра на опустошителното земетресение край остров Суматра в сряда. Все още няма данни за причинените от земетресението щети.

Броят на загиналите след опустошителното земетресение, поразило в сряда индонезийския остров Суматра, е около три хиляди, заяви министърката на здравеопазването Сити Фадилах Супари, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Работим по изваждането на затрупаните под развалините хора, живи или мъртви. В момента основната ни задача е  да сведем до минимум броят на загиналите след природното бедствие", каза Супари. Тя заяви, че властите са обезпокоени заради вероятността от избухване на епидемии в засегнатите райони. Горещият и влажен климат благоприятства за бързото разлагане на телата на загиналите, което може да доведе до разпространяването на различни болести, посочи ИТАР-ТАСС.

Спасителните операции вече са към края си, тъй като надеждата за изваждане на оцелели изпод срутилите се сгради е почти нищожна. Представител на Червения кръст, цитиран от ИТАР-ТАСС, каза, че се извършват последни претърсвания за живи хора под развалините, след което ще бъде обявен край на спасителните дейности.

Близо 3000 са загинали след земетресението в Индонезия
netinfo

Кални свлачища са заличили в област Паданг Париман в провинция Западна Суматра, предаде АП, като се позовава на данни от кризисния център в министерството на здравеопазването. На някои места дебелината на свлеклите се земни маси надхвърля 30 метра. В едно от селата 20-метровото минаре на местната джамия било изцяло затрупано.

Планините от кал и отломки са погребали до 644 души, включително 400 гости на сватба. Ако бъде потвърдена смъртта на всички тези хора, броят на жертвите при земетресението може да надхвърли 1300, пише БТА.

Близо 3000 са загинали след земетресението в Индонезия
netinfo

По данни на индонезийските власти загиналите са 715. Правителството обаче се опасява, че под развалините може да са затрупани поне 3000 души. ООН съобщи още в четвъртък вечерта за най-малко 1100 жертви.

В района на бедствието от снощи започнаха да пристигат стотици лекари, медицински сестри и членове на специализирани спасителни екипи от Япония, Швейцария, Южна Корея и Малайзия. На летището в областта са пристигнали и голям обем хуманитарни доставки от САЩ, Русия и Австралия - храна, палатки, лекарства, чиста питейна вода, електрически генератори и добре оборудвана полева болница.

Още подробности четете на Vremeto.bg