Блеър бе разпитан за скандала постове срещу политически дарения
Блеър бе разпитан за скандала постове срещу политически дарения / netinfo

Британският премиер Тони Блеър бе разпитан от полицията при разследването на съмнителното финансиране на Лейбъристката партия през 2005 г., предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Премиерът бе изслушан днес на "Даунинг стрийт" от полицията. Той не бе придружаван от адвокат", съобщи говорителят на Блеър. Той уточни, че премиерът е бил разпитан като свидетел, а не като заподозрян.

Според телевизия Скай нюз разпитът е продължил около два часа.

Скотланд ярд разследва твърдения, че богати донори тайно са давали "заеми" на Лейбъристката партия. Имената на четирима от тях впоследствие са били предложени за място в Камарата на лордовете - горната камара на британския парламент, чиито членове не се избират.

Заемите не е трябвало да се декларират за разлика от даренията. Те сами по себе си не са незаконни, но може да се приеме, че има нарушение на закон от 1925 г., забраняващ "злоупотребата с почетни титли", ако заемодателите са били наградени с почетни титли или места в Камарата на лордовете, отбелязва АФП.

Блеър вече бе принуден да признае в минали изказвания, че някои от поддръжниците на партията му, които са давали заеми, по-късно са били номинирани за Камарата на лордовете, отбелязва АП.