Бивши лидери начело с Мандела решават световните проблеми
Бивши лидери начело с Мандела решават световните проблеми / БГНЕС
На 89-ия си рожден ден вчера бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела обяви основаването на група от бивши световни лидери, сред които шестима Нобелови лауреати, наречена "Старейшините", която да работи за разрешаване на "най-упоритите" проблеми в света, информира БТА, позовавайки се на ДПА.

На церемонията до Мандела стояха още седем учредители – южноафриканският Нобелов лауреат за мир архиепископ Дезмънд Туту, бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, бившият президент на САЩ Джими Картър, бившият ирландски президент Мери Робинсън, съпругата на Мандела – активистката за граждански права Граса Машел, Нобеловият лауреат за мир за 2006 г. – икономистът от Бангладеш Мухамад Юнус и бившият китайски външен министър Ли Чжаосин.

"Старейшините" ще се посветят на решаването на проблеми като климатичните промени, СПИН, маларията, туберкулозата и "изцяло човешкото творение – конфликтите с насилие", каза Мандела. За разлика от действащите политици, бившите лидери не са принудени да градят кариера, да печелят избори или да се харесват на електората; "Старейшините" могат да станат независима и здрава сила, която насочва вниманието си към сложни и упорити проблеми, особено такива, които не са популярни, отбеляза легендарният борец срещу апартейда.

Групата се учредява по инициатива на британския предприемач Ричард Брансън и британския музикант Питър Гейбриъл, които се свързват с Мандела през 2001 г. с идеята за сформирането на "съвет от мъдреци". Двамата британци, които също присъстваха на учредяването в Йоханесбург, оглавяват група от заможни филантропи, които ще предоставят средства за новата организация в размер на 13 милиона долара за следващите три години. "Старейшните" възнамеряват да се срещат поне два пъти годишно и ще започнат работа, по думите на Робинсън, с оценка на прилагането на Декларацията на ООН за правата на човека, която през 2008 г. ще отбележи 60-годишен юбилей.