Берлускони на Великден с пострадалите от труса в Л’Акуила
Берлускони на Великден с пострадалите от труса в Л’Акуила / снимка: БГНЕС

Италианският министър-председател Силвио Берлускони присъства на Великденската служба в Л’Акуила, отслужена на открито пред оцелели от силното земетресение преди седмица в Централна Италия. Премиерът благодари на спасителите за всеотдайността им и заяви пред присъстващите, че ще направи всичко, за да могат те колкото се може по-скоро да напуснат палатките.

 

„Убедени сме, че ще удържите обещанията си пред оцелелите от земетресението”, заяви архиепископът на Акуила Джузепе Молинари. След религиозната служба Берлускони даде пресконференция във военното училище, една от малкото сгради, пощадени от труса, на която съобщи, че правителството ще се събера на съвещание в Л’Акуила след седмица. Целта на съвещанието е да се отпуснат средства, за да се помогне на населението и да се започне възстановяването.

 

Берлускони обеща конкретни мерки в тази насока. Според него ще бъдат необходими два месеца за възстановяване на жилищата, които не са напълно разрушени и техните обитатели да се върнат в тях. По последните данни при земетресението са загинали 294 души, ранените са 1170, от които 170 в тежко състояние. Днес бе преустановено издирването на хора изпод развалините, тъй като всички, за които има сигнали, са открити, предаде агенция Анса.