Белгия против Блеър да бъде номиниран за председател на Съвета на ЕС
Белгия против Блеър да бъде номиниран за председател на Съвета на ЕС / снимкa: БГНЕС

Белгийският външен министър Карел де Гухт се обяви против евентуална номинация на бившия британски премиер Тони Блеър за председател на Съвета на Европейския съюз и призова да се ограничат правомощията на този пост, който трябва да бъде създаден през 2009 г., предаде Франс прес.

Той подчерта, че кандидатът, който ще бъде посочен от държавните и правителствените лидери на ЕС, трябва да бъде "точно и само" председател на Съвета на ЕС, а не президент на Европа. Гухт не назова Блеър, но недвусмислено се обяви против неговата кандидатура в реч, която произнесе в Лисабон.

"Личността, която ще бъде определена за председателския пост, не бива да бъде от страна, освободена от участие в ключови европейски проекти, като Шенгенското пространство, еврото или Хартата на основните права", каза белгийският външен министър. Условията, поставени от Карел де Гухт, изключват като кандидат и датския премиер Андерс Фог Расмусен, споменаван след възможните претенденти за бъдещия президентски пост в ЕС.

Лисабонският договор, който е в процес на ратификация от 27-те страни в ЕС, предвижда да се създаде поста председател на Съвета на ЕС. Европейските лидери се надяват договорът да бъде ратифициран до края на 2008 г. и да влезе в сила на 1 януари 2009 г.