Белгийският вътрешен министър обвини офицер за свръзка в Турция за пропуск в сигурността
Белгийският вътрешен министър обвини офицер за свръзка в Турция за пропуск в сигурността / снимка: БГНЕС, архив

Белгийският министър на сигурността и вътрешните работи Ян Ямбон обвини вчера базиран в Турция офицер за свръзка от белгийската полиция за пропуск в сигурността, поставил под натиск правителството му след атентатите от вторник в Брюксел, предаде ДПА.

Турция заяви, че е предупредила Белгия миналата година за Брахим Бакрауи - по думите на президента Реджеп Тайип Ердоган - "чуждестранен терористичен боец", след като Бакрауи бил задържан близо до турско-сирийската граница и бил експулсиран.

Ердоган: Един от терористите в Брюксел е бил екстрадиран от Турция

Бакрауи, 29-годишен, бе един от атентаторите самоубийци, извършили нападение срещу международното летище в Брюксел във вторник.

Ямбон обвини за това белгийски офицер за свръзка в Истанбул, като каза пред белгийските депутати, че той е бил "небрежен", както и че не е бил "нито много активен, нито много ангажиран" в работата си, предаде белгийската агенция Белга, цитирана от ДПА. Ямбон добави, че е започнала дисциплинарна процедура.

Атентаторът Брахим Бакрауи в предсмъртно писмо: Не знам какво да правя

Както се твърди, на офицера за свръзка са му били необходими три дни, за да попита белгийските власти за криминалното минало на Бакрауи, след като миналия юни е бил задържан в Турция.

Били са минали и пет дни, докато поиска повече информация от турските власти за дейността, свързана с тероризъм, която е станала причина за ареста на Бакрауи.

Едва тогава офицерът уведомил белгийските власти за терористичната връзка - шест дни след като Бакрауи вече е бил депортиран в Холандия.

Брахим Бакрауи се е взривил на летището в Брюксел, брат му - в метрото

Ямбон подаде оставка заради този пропуск в сигурността, но белгийският премиер Шарл Мишел отказа да я приеме.

Няколко белгийски депутати вчера изразиха скептицизъм, че само един човек е виновен.

"Не мога да се съглася с Вас, че става дума за изолиран случай на небрежност. Имало е цяла верига от пропуски", каза на Ямбон Жорж Далеман, депутат от френскоезичната партия Демократично-хуманистичен център, цитиран от Белга и ДПА.

Правосъдният министър Коен Генс призна по време на парламентарното изслушване, че предоставената на Белгия информация от Турция не е била "обработена по-най добрия възможен начин" и че нещата са щели да се случат другояче, ако съдебната власт в Белгия си е била "свършила работата безупречно". Генс също си подаде оставката, но Мишел поиска той да остане на поста си.

Братята самоубийци от Брюксел били в полезрението на американските служби

Правосъдният министър на Белгия също обвини Турция за пропуска в сигурността, като заяви, че предоставя информация твърде бавно, допълва ДПА.

Източник: БТА