Базилика в Л’Акуила се е срутила върху гроб на папа
Базилика в Л’Акуила се е срутила върху гроб на папа / снимкa: БГНЕС

При земетресението в района на италианския град Л’Акуила куполът на базиликата Санта Мария ди Колемаджо в града се е срутил върху гроба на папа Селестин Пети, съобщават италианските медии, цитирани от БГНЕС.

 

Тленните останки на отшелника Пиетро дел Мороне, който бива избран за папа с името Селестин Пети, са погребани в старинната базилика и са оцелели при земетресението през 1703 г., тъй като построеният през 1287 г. купол издържал на трусовете. Селестин Пети е известен с това, че е един от малцината, отказали се доброволно от папския престол.  

 

По последни данни, оповестени от италианския премиер Силвио Берлускони, жертвите на катастрофалното земетресение в италианската област Абруцо и последвалите го вторични трусове са 279 души. От тях най-малко 20 са деца. От ранените 1179 жители на областта, 100 са в критично състояние. До момента за изчезнали се водят 20 души. Над 28 000 души са останали без покрив и са в палаткови лагери в областта, както и в хотели по Адриатическото крайбрежие. Спасителните операции ще продължат до неделя.