Бащата на Брайвик бе разпитан от полицаи
Бащата на Брайвик бе разпитан от полицаи / Reuters, архив

Френски и норвежки полицаи разговаряха с бащата на Андерш Беринг Брайвик, който живее в Южна Франция, в рамките на разследването срещу десния екстремист, който уби 77 души през юли миналата година в Норвегия, предаде Франс прес, като се позова на норвежки полицейски източник.

"Това бе дълго изслушване, около 13 часа, което се проведе от френската полиция, но по време на което ние имахме възможност да зададем допълнителни въпроси", каза норвежкият източник.

Миналия месец норвежката полиция съобщи, че е подала молба за правна взаимопомощ, за да получи възможност да разпита Йенс Брайвик - бивш норвежки дипломат, който след пенсионирането си живее във френското село Курнанел. Искането бе удовлетворено, като изслушването на 70-годишния Брайвик се е състояло вчера в град Каркасон в присъствието на преводач.

"Той отговори предимно на въпроси за детството на обвиняемия и за техните отношения", уточни цитираният норвежки разследващ полицай, посочва БТА.

33-годишният масов убиец твърди, че не е виждал баща си, откакто е бил тийнейджър, тъй като баща му прекратил всякакви отношения помежду им. Причина за това станали графити, изрисувани от Андерш.

Родителите на масовия убиец се разделят малко след раждането му. Андерш Беринг Брайвик израства с майка си и природената си сестра, които вече бяха изслушани от разследващите полицаи.

В интервю, което даде на 25 юли 2011 г. - три дни след най-масовото убийство в историята на Норвегия след Втората световна война - Йенс Брайвик каза, че според него синът му по-скоро би се самоубил, отколкото да убие толкова много хора.