Барак Обама постави ултиматум на Кадафи
Барак Обама постави ултиматум на Кадафи / Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди либийския лидер Муамар Кадафи да спази искането на ООН за спиране на огъня, защото в противен случай ще трябва да понесе последиците от това, включително военна операция, предадоха световните агенции.

Обама подчерта, че Кадафи трябва да спре настъплението срещу бунтовническата столица Бенгази.

"Всякакви нападения срещу цивилни трябва да спрат", изтъкна президентът на САЩ в изявление в Белия дом.

Той каза също, че САЩ ще подпомогнат европейските и арабските си съюзници за установяването на забранена за полети зона над Либия. Ако Кадафи не бъде спрян, посочи президентът, може да извърши жестокости и да избие хиляди либийци.

Президентът съобщи, че ролята на САЩ във военна операция ще бъде ограничена. Той изключи изпращането на сухопътни сили и подчерта, че целта е да бъдат защитени либийските граждани от репресиите на Кадафи.

Обама съобщи, че изпраща държавния секретар Хилари Клинтън за участие в международна среща в Париж за Либия, свикана по инициатива на президента на Франция Никола Саркози. На нея ще се обсъждат следващите стъпки след приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

По думите на президента на САЩ, след като предприе насилие срещу народа си, Муамар Кадафи е загубил доверието на либийците и няма законово основание да бъде техен лидер, пише БТА.

Обама посочи, че все още има време Кадафи да избегне военна операция, ако се съгласи на незабавно спиране на огъня и изтегли войските си от източната част на Либия.

Съединените щати ще разположат допълнителни универсални десантни кораби в Средиземно море в рамките на плановете на правителството на Барак Обама за реакция на продължаващото насилие в Либия, предаде Ройтерс.

Десантната група с флагман универсалния десантен кораб "Батан" ще заеме предсрочно позиции на 23 март, за да освободи за действие част от силите на десантната група на кораба "Киърсардж", който вече е разположен в Средиземно море.