Барак Обама е преизбран за втори президентски мандат
Барак Обама е преизбран за втори президентски мандат / снимки: Reuters

45-ят президент на САЩ се казва Барак Обама. Държавният глава демократ победи другия кандидат за поста - републиканеца Мит Ромни. Независимо дали ще има преброяване на гласовете във Флорида, както се случи преди 12 години. Впрочем, отидох на мястото, където се преброяват тези гласове - в столицата на Флорида, Талахаси. В сградата на Държавния департамент на САЩ там беше неочаквано спокойно, но в коридорите витаеше чувството на дежа вю. Всички си спомнят ръчното преброяване на бюлетини в битката Буш - Гор, последвалата отмяна на преброяването, победата с едва 537 гласа и други колоритни подробности, които превърнаха Флорида в ключов щат за победата в президентските избори на САЩ.

При 99 на сто от гласовете, подадени във Флорида, Барак Обама води с 45 хиляди гласа, или 0,53 на сто, пред Мит Ромни. Но броенето на гласовете и обработката на резултатите бе спряно през нощта, така че окончателните резултати от изборите във Флорида ще се забавят най-малко до сряда следобед местно време.

Тази година сякаш щеше да бъде по-различно - в много от проучванията водеше кандидатът на републиканците Мит Ромни и по-скоро погледите бяха насочени към Охайо и Пенсилвания. Роди се елегантен термин - "разширяване на електоралната карта", който трябваше да подскаже, че може да се спечели и без Флорида, като се включат допълнителни щати в играта. Така би могло колебаещите се щати да станат възможно най-много и съответно да са увеличат шансовете за победа.

И така - Обама печели 290 гласа от общо 538-те в избирателната колегия, а Мит Ромни - 203, сочат прогнозните резултати. За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да получи най-малко 270 гласа в колегията.

Обама победи Ромни в редица решаващи щати - Охайо, Уисконсин, Айова, Пенсилвания и Ню Хемпшър - въпреки слабото икономическо възстановяване и високата безработица.

Победата дойде сравнително лесно, въпреки че в един момент не всички американски медии обявиха категоричната победа на Барак Обама. CBS News, CNN, Fox News и MSNBC обявиха, че предричат победа на Обама. Вестник New York Times единствен запази "спокойствие" и не избърза да направи това, преди да се появят и резултатите за щата Вирджиния.

Както се очакваше, в останалите избори контролът върху Сената остава при демократите, а Камарата на представителите остава републиканска. Кандидатът за вицепрезидент от Републиканската партия Пол Райън спечели утешителна награда, като успя да запази депутатското си кресло като представител на щата Уисконсин.

Наблюдателите вече започват да обръщат внимание и на референдумите по над 170 въпроса, които са поставени в отделните щати. Най-любопитни са легализирането на марихуаната (вече легална в Колорадо) и браковете между еднополови двойки (в Мейн и Мериленд).

Колебаещите се щати донесоха тази победа на Барак Обама, точно както предвиждаха повечето от проучванията. Последният опит на губернатор Мит Ромни да включи и нови щати в играта (Пенсилвания и Мичиган) се оказа неуспешен.

В крайна сметка Обама спечели с изключително добре смазана и работеща предизборна машина, която играе силно "на терен". Тактиката му да заложи на предварителна негативна кампания, която очернява опенента, а после се втурва в игра "на терен" и непрестанна атака, му донесе успех.

След като известно време не признаваше победата на Обама и изчакваше резултатите от Охайо, Флорида и Вирджиния, най-сетне Мит Ромни се е обадил на Барак Обама, за да признае поражението. Това слага точка на битката за Белия дом.

Барак Обама е преизбран за втори президентски мандат
netinfo

С идването на първите резултати в изборната нощ, дойдоха и две големи победи за кандидатите - Пенсилвания за Барак Обама и Вирджиния за Мит Ромни.

И докато в залите в Бостън и Чикаго, където съответно се очакваха заключителните срещи с избиратели на Мит Ромни и Барак Обама, всички наблюдаваха телевизионните екрани и следяха резултатите на мобилните си телефони, в секциите в цялата Америка течеше трескаво броене на бюлетини и подаване на инфомация.

Сериозен поглед върху всички екзитполове и медии, даващи информация, объркваше допълнително. Уисконсин? Според половината наблюдаващи този щат е твърдо на страната на демократите, според останалите - оцветен в червено. Северна Каролина - същата ситуация. Колорадо - подобна картинка.

Телевизионните канали използваха всяка забележителност в Ню Йорк, за да прожектират електоралните гласове - Емпайър Стейт Билдинг, Рокфелер Плаза, Таймс Скуеър.

Цифрите в синьо и червено непрекъснато са меняха, но в повечето случаи медиите бяха предпазливи.

Барак Обама е преизбран за втори президентски мандат
netinfo

Най-малко 120 милиона американци се очакваше да гласуват в президентските избори.

Обама поема втория президентски мандат с тежката задача да преодолее годишния бюджетен дефицит от 1 трилион долара и да намали държавния дълг от 16 трилиона долара, да реформира скъпоструващите социални програми и да работи с Конгреса, в който се запазва съотношението на силите - мнозинство на републиканците в Камарата на представителите и мнозинство на демократите в Сената, посочва Ройтерс.

"Всичко това стана благодарение на вас. Благодаря", писа Барак Обама в Туитър след обявяването на изборната му победа, съобщи Франс прес.

Барак Обама е преизбран за втори президентски мандат
netinfo