Австрия ще въведе временен статут на бежанец
Австрия ще въведе временен статут на бежанец / БГНЕС

Министерският съвет на Австрия реши да се внесат промени в законовите уредби, отнасящи се до бежанците. Основната промяна е въвеждането на "временен статут на бежанец" с максимален срок от три години. Разпоредбата влиза в сила за всички, подали молби след 15 ноември 2015 година.

Австрийските институции ще правят проверка веднъж годишно на политическата ситуация в държавите, откъдето идват мигрантите, за да се установи дали тя се е променила. Освен това в тригодишния срок ще се проучва всеки отделен случай и ще се дава оценка дали са налице основания за даване на политическо убежище. След този срок бежанецът или ще бъде връщан в държавата, откъдето идва, или ще му се дава безсрочен статут.

Австрийският външен министър: Гостоприемството не е решение

По-трудно ще бъде също събирането на семействата, което засяга предимно така наречените "леки бежански случаи". За такива се смятат преди всичко афганистанците, които също ще трябва да изчакват три години. Досега този срок беше една година.

След правителственото заседание федералният канцлер Вернер Файман заяви на кратка пресконференция, че правителственото решение трябва да съдейства за постигане на целите, поставени с фиксирането на максимален брой бежанци, които Австрия ще приема годишно.

Източник: БТА