Австралия затваря границите си за незаконни имигранти
Австралия затваря границите си за незаконни имигранти / Gulliver/Getty Images

Австралийският премиер Кевин Ръд заяви, че страната му затваря границите си за нелегални имигранти, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Ако изобщо успеят да стигнат до Австралия с лодки, имигрантите ще бъдат депортирани към южнотихоокеанската държава Папуа-Нова Гвинея.

Ръд и колегата му Питър О'Нийл подписаха в Бризбейн документ, който позволява екстрадиция на незаконни имигранти. Решението ще се прилага от днес и ще има ефект за една година.

О'Нийл не е поставил ограничение за броя на бежанците, които Папуа-Нова Гвинея е готова да приеме. "От сега нататък, всеки търсещ убежище, който пристигне в Австралия с лодка, няма да има шанс да се засели в Австралия като бежанец", подчерта Ръд.

В Австралия най-много са търсещите убежище от Иран, отбелязва БТА. Миналата година близо 1 от 7 бежанци е идвал от тази страна. Следващи в списъка са Афганистан, Бангладеш, Виетнам, Ирак, Мианма, Пакистан и Шри Ланка.

Растящият брой на бежанците е политически проблем за Лейбъристката партия на Ръд.

Канбера обеща да помогне за настаняването им в Папуа-Нова Гвинея, 7-милионна страна с племенно общество, в която се говорят над 800 езика. Международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл оплака "деня, в който Австралия реши да обърне гръб на най-уязвимите на планетата".

Тони Абът, лидер на консервативната опозиция, приветства решението, но попита как ще се транспортират бежанците, чийто брой достига хиляда на ден.