Атака търси извинение в ЕНП заради изявление срещу националистите
Атака търси извинение в ЕНП заради изявление срещу националистите / MorgueFile.com

Народни представители от партия "Атака" внесоха в централата на Европейската народна партия (ЕНП) в Брюксел искане за извинение заради думите, изречени срещу българските националисти от евродепутата Дорис Пак. По-рано този месец тя определи "Атака" като "расистка и антиевропейска" политическа организация, отбелязва БТА.

Искането не бе прието лично от представител на ЕНП, вратите на чиято централа бяха заключени, въпреки че вътре имаше хора, а бе пуснато в пощенската кутия на входа от народния представител Десислав Чуколов. Той определи думите, използвани срещу "Атака", като силни и изречени под влиянието на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него евродепутатите са жертва на манипулация по отношение на националистите.

В пощенската кутия на ЕНП бе пуснат и т. нар. "план Сидеров", преведен на английски, немски и френски език.

Очакването е след запознаването с материалите да бъде дадена оценка дали планът съдържа ксенофобски и расистки идеи. Ние сме родолюбива партия, която иска нещата в България да се развиват по по-благоприятен начин, обобщи Чуколов. Той уточни, че председателят на "Атака" Волен Сидеров е в Брюксел, но отсъства от проявата пред ЕНП, тъй като има други важни срещи. За посещението на групата народни представители той обясни, че те се срещат в последните дни с колеги от сходни политически организации в Европейския парламент.

В Народното събрание днес има циркове, съжалявам за това и че "цялата държава трябва да се занимава с истериите на ГЕРБ", коментира Чуколов по повод внесения вот на недоверие към правителството. Той настоя, че посещението на народните представители в Брюксел е отдавна планирано и не цели нарочно отсъствие от разискванията на вота.

Бащите на нашата Конституция са дали вота на недоверие като най-силно оръжие на политическата опозиция, в момента то бива употребявано като пиар инструмент, коментира народният представител Магдалена Ташева. Ние сме евроскептици, както много други партии в Европа, като много министър-председатели и президенти, например Виктор Орбан (премиер на Унгария) и бившия държавен глава на Чехия Вацлав Клаус, заяви тя. Не сме расисти, в програмата ни нито веднъж не се споменават думите ром, циганин, турчин, допълни Ташева.

Тя определи Дорис Пак като "лобист на корпорациите" и заяви, че заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг, председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода, както и председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс трябва да свикнат с мисълта, че в България живее суверенен народ и да уважават неговия глас.

Попитана как би коментирала думите на френския вътрешен министър от последните дни за ромите, Ташева заяви, че той защитава националния си интерес и това трябва да прави всеки. Народните представители от "Атака" предложиха ромските гета да бъдат разтурени, а обитателите им да бъдат пръснати сред останалото население - подход, останал по техните думи без подкрепа от българските правителства от 2001 г. насам. Те добавиха, че двама от тях следващата седмица ще бъдат отново в Брюксел, когато се очаква гласуването по вота на недоверие срещу правителството.