Арсений Яценюк оглави правителството на Украйна
Арсений Яценюк оглави правителството на Украйна / снимка: БГНЕС

Лидерът на парламентарната фракция на „Баткившчина” Арсений Яценюк беше избран да оглави правителството на Украйна до президентските избори в страната, които ще се проведат на 25 май.

Неговата номинация бе обявена пред десетки хиляди души на площад „Независимост” в Киев, който стана епицентър на протести през последните три месеца. Кулминацията на политическата криза в страната беше свалянето на президента Виктор Янукович, което доведе до избирането на изцяло нов кабинет.

Украйна в момента е на ръба на катастрофата и новото правителство ще трябва да предприема непопулярни мерки. Това заяви кандидатът за премиер Арсений Яценюк пред репортер на Би Би Си, предаде ИТАР-ТАСС.

„Украйна ще остане единна”, подчерта лидерът на парламентарната фракция на партията „Баткившчина” и обеща да направи всичко възможно за запазване на единственото на страната. По думите на Яценюк заради предстоящите непопулярни мерки, налагащи се заради политиката на досегашната власт, обявеното тази вечер правителство е съставено от „политически самоубийци”.

За министър по въпросите на евроинтеграцията бе предложен бившият външен министър Борис Тарасюк, за министър на външните работи Андрий Дешчица, за министър на вътрешните работи Арсен Аваков, за министър на финансите Олександър Шлапак, за министър на правосъдието Павло Петренко.

Както бе съобщено, продължават консултациите по кандидатурата на министъра на отбраната, предаде ИТАР-ТАСС. Предложеният състав на новото правителство трябва да бъде одобрен утре от парламента, допълва БТА.

В същото време бившият шампион по бокс и лидер на партия УДАР Виталий Кличко съобщи, че издига кандидатурата си за президент, предаде БГНЕС.

Действащият държавен глава Виктор Янукович се намира в неизвестност от няколко дни, след като в петък подписа споразумение за примирие с опозиционните лидери Виталий Кличко и Арсений Яценюк. Предсрочните избори за президент ще бъдат на 25 май.