Арестуваха роднина за четворното убийство във френските Алпи
Арестуваха роднина за четворното убийство във френските Алпи / Gulliver/Getty Images

Петдесет и четири годишен мъж е арестуван във Великобритания след убийството на семейство във френските Алпи през 2012 одинаг. Това съобщи полицията в графство Съри, Южна Англия, цитирана от ДПА. Мъжът е задържан по подозрение в заговор за убийство и е разпитан. Британските власти не съобщиха подробности за самоличността на арестувания. Според френската прокуратура става дума за брата на убития съпруг.

Миналата есен на отдалечен паркинг недалеч от езерото Анси във Франция трима членове на британско семейство от иракски произход бяха убити в колата им, четвъртата жертва бе велосипедист. Окървавените тела на семейната двойка и на майката на съпругата бяха открити в автомобила, а трупът на велосипедиста - наблизо.

Двете дъщери на съпружеската двойка, тогава съответно на 7 и 4-годишна възраст, оцеляха при нападението. Едната от тях бе открита ранена близо до автомобила, а другата едва осем часа по-късно под тялото на майка си.

Френската прокуратура в Анси потвърди, че арестуваният е братът на убития съпруг, посочва БТА.

Дъщерите на семейство Ал Хили - Зайнаб и Зина оцеляха при нападението, което според следователи приличало на поръчково убийство. Зайнаб, която тогава бе 7-годишна, бе простреляна в рамото, имаше сериозни черепни травми и трябваше да бъде поставена в изкуствена кома. След това тя се възстанови. Сестра й, тогава на 4-годишна възраст, се измъкна невредима, след като се скри зад седалката на колата.

Малко след престъплението се появиха слухове за възможен наследствен спор. Става дума за множество недвижими имоти, в Ирак и Испания. Според британски медии двамата братя се скарали за къща в Ирак и богатството на семейството. Иракчанинът с британски паспорт бил в арабската държава малко преди пътуването до Франция, за да си поиска обратно имоти, отнети от режима на Саддам Хюсеин.

Арестът е плод на сътрудничеството между британската и френската полиция и е бил планиран отдавна, съобщават правоохранителните органи в Обединеното кралство.