Арестуваха чеченец за взрива под Невски експрес
Арестуваха чеченец за взрива под Невски експрес / netinfo

На 21 август по случая за взривяването на "Невски експрес" в Русия е арестуван заподозрения в извършването на престъплението Хасан Дидигов от Чечения.

Следствието вече проверява версията, че той е можел да получи експлозива от двама анархисти от Санкт Петербург, които бяха арестувани за същия терористичен акт ден преди това. По този начин руската Главна прокуратура за първи път се опита да свърже в един случай севернокавказки и славянски екстремисти. В искането за арест, предадено в съда на Маловишерския район на Новгородска област, се посочва, че Дидигов е заподозрян в извършването на особено тежко престъпление, няма постоянно местожителство и работа и вече е бил подсъдим.

Обвинението твърди, че чеченецът може да се укрие от следствието и съда, както и да окаже натиск върху свидетелите. По думите на един от свидетелите бе направен фоторобот на младия кавказец. Според свидетеля забелязаният от него мъж прескочил загражденията на железопътния мост през река Черная, край който експлодира взрива под влака, посочва БГНЕС. Свидетелят все още не е разпознал Дидигов. Втори свидетел е бивш съкилийник на Дидигов. Малко след терористичния акт той съобщил на администрацията на следствения изолатор, че бившият подсъдим Дидигов му е казвал, че иска да взриви мост край селището Бурга.

Съдът арестува Хасан Дидигов за 10 денонощия като заподозрян за извършването на терористичен акт. "По време на арестуването му не бе открито нищо, свързано с престъпление. Смятам, че срещу него няма никакви улики, освен показания от страна на обвиняем в клевета", заяви адвокатът на Дидигов Мурад Юнусов.