13 мигранти, които бяха незаконно задържани от граждани и заключени в ремарке, са с обвинение в опит за палеж, поставил в опасност живота на хора, производство и притежание на експлозиви и незаконно влизане в страната, съобщи гръцката телевизия „Скай“.

Мигрантите, с произход от Сирия и Пакистан, бяха незаконно задържани от трима души, които ги обвиниха в умишлено предизвикване на пожари в горските райони край Александруполис. По предложение на прокурора срещу тримата, които са задържали миграните, също са повдигнати обвинения.

Огненият ад в Гърция приближава българската граница

Междувременно главният прокурор на Гърция разпореди проверка на възможността за наличие на организиран план за палежи в района на град Александруполис, където пожарите отнеха живота на над 20 души.

Други четирима души бяха арестувани от гръцката полиция за вероятно причиняване на горски пожари в Авлонас и Мениди в област Атика, Централна Гърция, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ.

В помощ на съседите: Български пожарникари заминаха за Гърция

Във фокуса на разследването е 45-годишен жител на Авлонас, заподозрян за три последователни палежа днес. Според информация на телевизията мъжът е видян сутринта да се движи подозрително с пикапа си, след което по пътя му да избухват пожари.

Министърът на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикиляс определи случващото се в Авлонас „не просто за недопустимо, но и за безнравствено и престъпно“.

Апокалиптични картини в Гърция: Невиждан огнен ужас, димна завеса и страх (ГАЛЕРИЯ)

За пореден ден противопожарните сили продължават да са изправени пред повторното разпалване на различни пожари в страната, като само в Авлонас избухнаха 12 пожара в рамките на последните 24 часа. Според данни на Европейската обсерватория за горските пожари в Гърция до вчера в страната са изгоряли над 1 200 000 декара земя, събощи „Скай".
Анна Нацариду, БТА