Арабската лига и ЕС приветстваха създаването на коалиция на сирийската опозиция
Арабската лига и ЕС приветстваха създаването на коалиция на сирийската опозиция / снимка: Reuters

Арабската лига и Европейският съюз приветстват създаването на Обединената коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили. Това е записано в общото комюнике, публикувано след края на втората  арабско-европейско среща на ниво министри на външните работи, предаде ИТАР-ТАСС.

Постигнатото в Доха споразумение между сирийские фракции за създаване на Коалицията „представлява важна стъпка по пътя към сформиране на широко представена опозиция”, се изтъква в документа. „Призоваваме целият спектър на опозиционните групи да се присъединят към Коалицията, за да може тази структура да обхване цялото сирийско общество”, отбелязват авторите му. 

В „Каирската декларация” министрите отново изразяват пълна подкрепа на мисията на международния пратеник за Сирия Лахдар Брахими, като призовават Коалицията да започне с него „интензивен диалог” успоредно с усилията, насочени към мирен преход на властта в Сирия.

Външните министри се обявиха и за създаване в Сирия на „преходна структура”, която да включва всички управленски институции.

Засягайки иранското „ядрено досие” в заключителната декларация, министрите изразиха „дълбоко безпокойство във връзка с продължаващото производство и разширяване на дейността на Иран по обогатяване на уран”. Те призоваха Иран да спазва без уговорки международните си ангажименти, включително резолюциите на съвета за сигурност на ООН и МААЕ, уточнява БТА.

В декларацията се подчертава също „необходимостта за възобновяване на мирните преговори” между палестинци и израелци „с цел разрешаване на всички въпроси на окончателното уреждане и създаване на две държави, съжителстващи в мир и сигурност”. В документа се отправя призив към „Квартета” международни посредници да организира до края на тази година среща за „незабавно рестартиране на прекия диалог между двете страни”.

Арабските страни и Европа се споразумяха също да се събират на общите си срещи веднъж на всеки две години. Първият подобен форум бе в Малта през 2008 г., следващият е планиран за 2014 г. в Брюксел.