Андерш Брайвик настоява да бъде незабавно освободен
Андерш Брайвик настоява да бъде незабавно освободен / снимка: Reuters

Извършителят на двойното нападение в Норвегия, взело 77 жертви, Андерш Брайвик настоя да бъде освободен незабавно с обяснението, че е извършил "превантивно нападение срещу предатели на родината", предаде Франс прес.

Днес е последното предварително изслушване по делото на Брайвик, на което се очаква да бъде удължен срокът на задържането му под стража.

"Не приемам затвора. Настоявам да бъда незабавно освободен", заяви 32-годишният десен екстремист на заседание на съда в Осло.В редиците на близките на жертвите и оцелелите в съдебната зала се чу смях, след като Брайвик два пъти поиска да бъде незабавно освободен.

Нападенията от 22 юли м.г. бяха "превантивна атака срещу предатели на родината, извършена в защита на етническите норвежци", заяви Брайвик, цитиран от БТА.

Андерш Брайвик се бори срещу мултикултурализма и, по думите му, "мюсюлманското нашествие в Европа". На 22 юли м.г. той в продължение на един час стреля по събрани на политически лагер членове на младежката организация на управляващата партия на остров Ютьоя, а преди това взриви бомба близо до седалището на норвежкото правителство в Осло.