/ ThinkStock/Getty Images
Американски апелативен съд отмени смъртната присъда на чеченеца Джохар Царнаев, който през 2013 г. извърши терористичен акт на маратон в Бостън.

Прочетоха смъртната присъда за Царнаев, той се извини публично

Отменена е смъртната присъда на Джохар Царнаев по точките 4, 5, 9, 10 и 14 на обвинението. Федерален съд ще трябва да реши какво наказание да даде по тях на Царнаев.

По този начин апелативният съд се е съгласил с аргументите на защитата, че провеждането на съдебния процес срещу Царнаев в Бостън е попречило да се подберат непредубедени съдебни заседатели.

Освен това съдиите сметнали за погрешни действията на колегата им, осъдил Царанев по три второстепенни пункта на обвинението, свързани с незаконното носене на оръжие при извършването на престъплението. По тези пунктове Царнаев бе оправдан.

Десетилетия зад решетките очакват атентатора от Бостън преди да бъде изпълнена смъртната му присъда

По време на Бостънския маратон имаше серия от взривове, от които загинаха трима души, а 280 пострадаха. Джохар Царнаев бе задържан, а брат му Тамерлан загина в престрелка с полицията.

В средата на ма 2015 г. Царнаев бе осъден на смърт. Решението бе одобрено от всички 12 съдебни заседатели. През януари 2016 г. съдът го задължи да изплати над $101 млн на пострадалите и роднините на загиналите. В момента терористът се намира в един от затворите на щата Колорадо.
БГНЕС