Американците подслушвали председател на еврокомисията?
Американците подслушвали председател на еврокомисията? / снимка: БГНЕС, архив

Италианският политик Романо Проди е бил следен от американското разузнаване още преди 10 години, когато е заемал поста председател на Европейската комисия.

Това разкри самият Проди в интервю за италианското издание Il Messagero. По думите на лявоцентристкия политик тогава в голям ежедневник бяха публикувани подробности от телефонните му разговори с Мариа Гров-Пиетро, ръководителка на италианския нефтогазов гиганти „Ени”. Медията уточнила, че се позовава на „неназовани американски източници”, допълва БГНЕС.

„Тези данни постъпват в британската военна база „Менсвил Хил”, откъдето се прехвърлят в централното управление на Агенцията за национална сигурност на САЩ”, поясни Романо Проди, който е бил и премиер на Италия.

Той добави, че ако отделни аспект от дейността на американското разузнаване наистина могат да бъдат оправдани с интересите на националната сигурност и борбата срещу тероризма, но при последните инциденти става дума за „нарушаване нормите на международното право и на основни граждански права и свободи”.